MENU
Acasă » 2012 » Ianuarie » 28 » Biserica Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena, Chişinău
17:59:15
Biserica Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena, Chişinău
    Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Chişinău a fost zidită în 1777 de către spătarul Constantin Râşcanu. Clădirea este decorată plastic cu elemente clasiciste. Pe parcursul secolelor a fost şi biserică de cimitir. În cimitirul bisericii au fost înmormântaţi reprezentanţii celor mai distinse familii din Chişinău: Râşcanu, Donici, Catarji, Russo ş.a.

   Are plan tradiţional, treflat, şi este compartimentată în altar, naos şi pronaos cu boltă semicilindrică, fără turlă. Deasupra pronaosului se înalţă clopotniţa, iar pe coama acoperişului altarului este amplasat o turlă decorativă. Intrarea în edificiu se afla în partea de sud a pronaosului. Păreţii absidelor laterale şi ai pronaosului sunt întariţi cu contraforţi. Cu exceptia cornişelor şi a profilurilor ancadramentelor de la ferestre, exteriorul faţadelor este lipsit de decor.

  În jurul bisericii s-a construit cu timpul o necropola, unde sunt înmormântaţi reprezentaţii celor mai distinse familii din Chişinău: Râşcanu, Donici, Catarji, Russo, etc.

Categorie: Istorie | Vizualizări: 434 | Adăugat de: admin | Tag-uri: Chişinău, Sfinţii împăraţi Constantin şi Elen, Biserica | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]